Sistem dimovoda Jeremias omogućava lokalnu opskrbu grijanjem u stambenom naselju

Strogi propisi o zaštiti od buke i ograničen prostor - često su dva najveća izazova pri izgradnji novih toplana u postojećim stambenim kompleksima. Grupa GETEC provela je odgovarajuće složen projekt zajedno s tvrtkom Asetec GmbH, koja je specijalizirana za zaštitu od ispušne buke i energetsku tehnologiju, u četvrti Haslach u Freiburgu. Preduvjet za to nije bio samo temeljit know-how u akustici i planiranju izvedbe, već i pravi Jeremiasov sustav za zaštitu od ispušnih plinova i buke.

Asetec GmbH, sa sjedištem u Falkenseeu u Brandenburgu, specijalizirao se za planiranje, proizvodnju i ugradnju ispušnih sustava, dimnjaka, zvučno izoliranih kućišta, čeličnih konstrukcija i ventilacijskih sustava. Od osnivanja tvrtke 1997. godine, tim od oko 20 inženjera, tehničara i obrtnika implementirao je oko 5000 projekata u više od sedam zemalja. S ovim opsežnim iskustvom, stručnjaci iz Aseteca bili su pravi kontakt za posebno izazovan projekt u Freiburgu: Urbana Energiedienste GmbH, izvršna podružnica GETEC Grupe, međunarodni je pružatelj najmodernijih rješenja na terenu opskrbe električnom i toplinskom energijom i tamo opremio opskrbu toplinom postojećeg stambenog kompleksa. Umjesto daljinskog grijanja, stanovnici 1000 stambenih jedinica sada su se trebali grijati iz polupodzemne toplane koja se nalazi neposredno uz stambenu zgradu.

Visoki zahtjevi za zaštitu od buke

Budući da se sustav grijanja nalazi neposredno uz stambenu zgradu u kojoj se nalazi i dječji vrtić, zahtjevi zaštite od buke bili su posebno visoki. Iz tog razloga Urbana je dobila dvije prijave buke. Time bi se trebali stvoriti preduvjeti za optimalno dimenzioniran sustav prigušivača i da stanovnici ne bi doživjeli povećanje buke od novog sustava grijanja. Stručnjak za ispušne plinove iz Wassertrüdingena Jeremias GmbH tada je sastavio pravo rješenje, od priključnog voda ispušnih plinova do čeličnog dimnjaka i prigušivača. „Kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača ispušnih sustava, Jeremias nam je uspio isporučiti pojedinačno prikladne komponente i tako ponuditi rješenje iz jednog izvora. Tome je pridodana njihova visoka razina tehničkog znanja u smislu akustike i planiranja implementacije," kaže Sven Kusch, direktor Aseteca, objašnjavajući odluku u korist Jeremiasa..

Novi dovod topline unatoč malom prostoru

Sustav se sastoji od kotlovnice i blokovske termoelektrane (CHP), svaka snage dva megavata (MW). Nastali ispušni plinovi ispuštaju se kombinacijom sustava Jeremiasa iz Wassertrüdingen stručnjaka za ispušne plinove. Prvo, dimovodni priključni vod vodi do čeličnog dimnjaka, koji je zbog prostora postavljen direktno na strop toplane. Zbog visokih performansi sustava i posebne lokacije, dimnjak je visok 20 metara. Sadrži drugu cijev za CHP ispušne plinove. Drugi logistički izazov bio je ugradnja rezonantnog prigušivača u toplanu prije unošenja kotla – također zbog nedostatka prostora. Osim izazova vezanih uz prostor, fokus je bio na sprječavanju emisije buke.

Dobro kombinirano

Kako bi se zajamčila maksimalna zaštita od buke, graditelji su se odlučili za kombinaciju rezonantnih i apsorpcijskih prigušivača. Dok se rezonantni prigušivač nalazi u području toplane, apsorpcijski prigušivač je pričvršćen na gornji kraj dimnjaka. Rezonantni prigušivač prvenstveno sprječava emitiranje buke u niskofrekventnom području oduzimanjem energije iz zvučnog polja. S druge strane, apsorpcijski prigušivač zvuka, koji se sastoji od cilindričnog kućišta robusnog industrijskog dizajna i ispunjenog posebnom mineralnom vunom, smanjuje prodiranje zvučnog vala kroz učinke trenja na mineralna vlakna. U konačnici, izolacijski materijal pretvara zvučnu energiju u toplinsku i time smanjuje buku posebno u srednjem i visokofrekventnom području. Ugradnjom obje vrste prigušivača postiže se posebno učinkovita zaštita od emisija buke svih frekvencija koje se javljaju.

Kombinirani prigušivači dimnih plinova tvrtke Jeremias uglavnom se koriste za smanjenje razine buke u uljnim i plinskim kotlovima (kao u ovom slučaju), motorima i ventilatorima. Prigušivači su dizajnirani za suhi i mokri rad kao i za radnu temperaturu do 400 °C i raspon tlaka do 5000 paskala (Pa). Raspon prigušenja je 45 dB(A). “Učinili smo sve da neposredni stanari mogu nastaviti živjeti u mirnom okruženju unatoč novom sustavu grijanja. Taj smo cilj postigli zahvaljujući dvama stručnim mišljenjima koja su nastala u bliskoj suradnji s ispušnim sustavima Asetec i Jeremias te njima prilagođenim prigušnim sustavom. I tako su stanari sada sretni zbog bešumne topline,” zaključuje David Lienert, voditelj tima za realizaciju projekta izgradnje postrojenja u Urbana Energiedienste GmbH.

Zaključak
Novo postrojenje za grijanje postavljeno izravno na naseljenu stambenu zgradu u Freiburgu, u kombinaciji sa sustavom ispušnih plinova i prigušivača koji su posebno prilagodili Jeremias exhaust systems, ne samo da osigurava učinkovitu opskrbu toplinom. Kombinacija rezonantnih i apsorpcijskih prigušivača i posebno visok čelični dimnjak prigušuju emisiju buke do te mjere da čak ni neposredni stanari i dječji vrtić u istoj zgradi nisu ometani. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu onih koji su sudjelovali u svim aspektima planiranja provedbe, projekt je također mogao biti realiziran unatoč izrazito ograničenom prostoru.